Szarvas álganéjtúró bogár (Bolbelasmus unicornis)

A szarvas álganéjtúró (Bolbelasmus unicornis) Alföldünk legjobb állapotban megmaradt homoki erdőssztyeppeinek, illetve homoki sztyepprétjeinek bogárfaja.

Közepes méretű (12-16 mm-es) faj, domború kitines szárnyfedői rozsdavörösek, pontsorokkal díszítettek; hasoldala erősen szőrözött. A hímek jellegzetes szarvat viselnek a fejtetőn, a nőstényeken ugyan itt három dudor látható.

Testéhez képest hatalmas (7-8 mm hosszú) petéjét elsősorban szarvasgomba fajok, illetve moszatgombák föld alatti termőtestébe rakja a nőstény, amihez képes akár fél méter mélyre is leásni. Az imágó (kifejlett bogár) már ősszel kikel a bábból, de csak tavasszal vagy nyáron jön a felszínre: június és augusztus közötti időszakban találkozhatunk vele – mászik, vagy alacsonyan, a talaj felett repül.

A túlzott mértékű szarvasgomba gyűjtés, a homoki gyepek feltörése, illetve a teljes talajelőkészítés egyaránt veszélyeztetheti a napjainkra igen megfogyatkozott állományait.

A szarvas álganéjtúró hazánkban természetvédelmi oltalom alatt álló, vörös listás faj; egy példány eszmei értéke 50 ezer forint. Az Európai Unióban közösségi jelentőségű állatfajnak minősül, így a Natura 2000 hálózat területeinek kijelölésének alapjául szolgál.

(a videót Enyedi Róbert készítette 2018 júniusában; az OAKEYLIFE projekt területén 4 példányt talált a szarvas álganéjtúróból, azon kívül 2 példány került még elő)

Védett fajok oakeylife videó Peszéri-erdő védett fajok