Bugacon játszottunk és okosodtunk a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyermekeivel

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Innovációs Központja 2018. november 17-én tartott erdőkről szóló oktatási és szakmai napot a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyermekeinek Andrési Dániel kutatási osztályvezető-helyettes szervezésében.

A gyermekvédelmi szolgáltató családjukból kiszakított, hátrányos helyzetű, nevelőszülőknél elhelyezett gyermekeket és családokat fog össze, szervez nekik programokat. Jelen szakmai napon az intézmény Tiszakécskéről 50 fővel (42 gyermek és 8 nevelő) képviseltette magát. A korosztály igen vegyes volt: 2 és 19 év közötti gyermekek érkeztek a játékos erdei szakmai napra.

A nagy létszámra való tekintettel a csoportot két részre osztottuk, a csoport első felét Tóth Antal nyugdíjas kerületvezető erdész kolléga kísérte körbe a Bugaci Erdészet által üzemeltetett Alföldfásítási Múzeumban. A csoport másik részével az Innovációs Központ kollégái foglalkoztak, megismertettük az Alföldön alkalmazott erdőfelújítási módokat, a tájegységünk főbb fafajait, az inváziós növényfajok okozta problémákat, valamint megtekintettük a korábbi évtizedekben az erdőgazdálkodásban alkalmazott eszközöket és munkagépeket.

Az idő további részében a csapat kipróbálta a KEFAG Zrt. Kecskeméti Arborétumának ügyességi fajátékait.

Csoportcserét követően a Bugaci Erdészet szaletlijében Andrési Dániel tartott előadást a Kunpeszéren folyó OAKEYLIFE programmal kapcsolatban. Az előadás során szóba kerültek a főbb célkitűzéseink a pályázat során. (élőhelyfejlesztések, inváziós fajok elleni védekezések, termőhely-térképezés, a terület teljes biotikai felmérése)

Az előadást követően megtekintettük a cégünk közelben elhelyezkedő mesterséges erdőfelújítást, amelyben őshonos fafajok kerültek kiültetésre.

Ezen a szakmai napon igyekeztünk hozzájárulni a különböző korosztályú, hátrányos helyzetű gyermekek környezeti neveléséhez, akik lelkesen ismerkedhettek meg a gyakorlatban is a fontosabb őshonos és inváziós növényfajokkal, betekintést nyertek az OAKEYLIFE projekt fő célkitűzéseibe, valamint a Peszéri-erdőben eddig elvégzett munkákba.

Fotók és beszámoló: Andrési Dániel

 

Hírek Bugac erdőgazdálkodás gyerek oktatás természetvédelem