Kardoslepke (Iphiclides podalirius)

A védett kardoslepkét kollégáink a Peszéri-erdő cserjés erdőszegélyeiben, nyíltabb erdőkben látták. A videónkon egy kökény virágait látogatta éppen.

A kardoslepke (Iphiclides podalirius) szárnyfesztávolsága 55-70 mm. Tora, potroha erős. A szárnyainak alapszíne fehér, némi sárga árnyalattal, a rajzolat harántirányú fekete csíkokból és a hátulsó szárny szegélyén elhelyezkedő félhold alakú foltból, valamint a belső szöglet vörössel keretezett szemfoltjából áll.

A nemének jellemző tulajdonsága a belső szegélynek visszahajlott lebenye, amelyben a hímeken átalakult pikkelyek vagy szőrök foglalnak helyet. Nincs hasonló faj.

Hazánk teljes területén elterjedt és viszonylag gyakori.
Leginkább bokros erdőszegélyek mentén, cserjés domboldalakon, felhagyott (vegyszerrel nem kezelt) gyümölcsösök közelében lehet vele találkozni, gyakori másodlagos származékerdőkben és ligetekben, továbbá kertvárosokban.

Hernyójának tápnövénye természetese élőhelyeken a kökény (Prunus spinosa) és a törpemandula (Amygdalus nana), másodlagos területeken mindenféle csonthéjas magvú növény.

Általában két, de melegebb években három nemzedéke fejlődik április elejétől május végéig és július elejétől szeptember végéig.

(információ: http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=vf_1078 )

Fotó és videó: Hartdégen Judit és Erdélyi Arnold, 2019. április

 

Védett fajok oakeylife képek oakeylife videó Peszéri-erdő védett fajok