Kunpeszéri ovisok figyelték a tarkalepkék rajzását

Az elmúlt héten (május közepén) számos nappali lepkefaj – közöttük a terület egyik különlegessége, a díszes tarkalepke – tömegesen rajzott Peszéri-erdőben.

A Madarász-ovi foglalkozás keretében így nem csak az éppen virágzó növényeket (mint a homoki árvalányhaj, a magyar szegfű, vagy báránypirosító) tekintettük meg, illetve az erdők énekesmadarai (az erdei pinty, az erdei pityer, a citromsármány és még sok faj) énekét hallgathattuk meg, hanem egy kicsit bele is tekinthettünk a lepkék világába.

Az óvodások rácsodálkozhattak arra, hogy milyen gyönyörű mintázata lehet a lepkék szárnyának közelről nézve, és hogy ezek a magas természeti értékű erdőssztyepp állományok milyen sok virágzó növényt kínálnak nektárforrásként a lepkéknek.

Meg is született az elhatározás, hogy a Kunpeszéri Óvoda kertjében egy kis lepke-kertet alakítunk ki: egy olyan virágágyást, amelybe a lepkék számára táplálékot biztosító évelő növényeket (többek között kakukkfüvet, különböző zsályákat, levendulát) telepítünk. Az elhatározást tett követte, a magasított virágágyás keretét a Kiskunsági Nemzeti munkatársai megépítették, termőfölddel feltöltötték – az ültetést és a növények ápolását az óvónénik segítségével a gyerekek fogják elvégezni. Így reményeink szerint a kunpeszéri óvodások már az ovi kertjében is sok lepkében gyönyörködhetnek majd – és megtanulják, hogy ők is hozzájárulhatnak a természeti értékek megóvásához.

Fotók és szöveg: Dr. Vadász Csaba

Hírek Védett fajok díszes tarkalepke gyerek Kunpeszér oakeylife képek oktatás Peszéri-erdő természetvédelem védett fajok