Helyszíni riportban mesélünk a Peszéri-erdő változatos élőhelyeiről

A Kossuth rádió “A hely” című magazinműsora járt a Peszéri-erdőben novemberben. A részletes hangriportban (több képpel is illusztrálva) megszólal az OAKEYLIFE program mindhárom partnerszervezetének képviselője.

A Natura2000 élőhelyek fő célja az őshonos fajok védelme. Az ehhez kapcsolódó természetvédelmi és erdőgazdálkodási munkáról is szól a Peszéri-erdőben zajló OAKEYLIFE projekt, melyet igyekezett három kollégánk is bemutatni a részletes rádióriportban.

Dr. Vadász Csaba (Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság) mesélt a kirándulók erdei etikettjéről, a Kunpeszéren szervezett erdei bejárásokról és önkéntes programokról, melyekkel a nagyközönséget is bevonjuk az erdei ökoszisztéma védelmébe. Kollégáink meséltek az alföldi erdők egyik legnagyobb problémájáról, az invazív fásszárúak terjedésének negatív hatásairól (pl nyugati ostorfa, bálványfa)

Elhangzott: Egy őshonos fafajhoz sokkal több másik faj kapcsolódik, mint egy nem őshonoshoz adott területen. Így, ha innen eltűnne 1 őshonos faj, jelen esetben a kocsányos tölgy, akkor vele együtt több mint 1000 hozzá kapcsolódó fajnak is búcsút mondhatunk.

Dr. Andrési Dániel (KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.) az OAKEYLIFE projektről és az uniós programban zajló erdőgazdálkodási munkálatokról mesélt érthetően. Laikusok számára is izgalmasan mutatta be miért fontos a termőhelytérképezés, a talajvíz felmérések, vagy a fafajcserés átalakítások.

Erdélyi Arnold (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) az ökológiai stabilitási koncepcióról, az erdő dinamikusan változó rendszeréről számolt be. Elmondta azt is, hogy számos hallgatót és kutatót fogadunk a projekt során a helyi fajok és élőhelyek vizsgálatára.

A november 30-i adás itt hallgatható vissza: https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2021/11/29/a-hely-peszeri-erdo

Hírek Sajtómegjelenések