Díszes tarkalepke rajzás a Peszéri-erdőben május végén

Számos lepkefaj mellett a díszes tarkalepke (Euphydryas maturna) rajzása is megfigyelhető május közepén a Peszéri-erdőben.

Ez a széles elterjedési területű faj eurázsiai faunaelem, amelynek sajnos mára a legtöbb európai állományai kipusztultak, illetve nagy mértékben megfogyatkoztak. A Duna–Tisza közén napjainkra csak néhány populációja maradt fent, ennek megfelelően a megőrzése kiemelt fontosággal bír.

A jó természetességű, fajgazdag keményfás ligeterdők szegélyeihez kötődő díszes tarkalepke természetvédelmi helyzetének javítása érdekében az OAKEYLIFE-projekt keretében ökológiai folyósokat alakítottunk ki, valamint vesszős fagyal és magyar kőris csemetéket ültettünk a Peszéri-erdőben.

A projektben végzett vizsgálatok során bizonyításra került, hogy a Peszéri-erdőben élő díszes tarkalepke populáció legfontosabb tápnövénye a vesszős fagyal. Annak ellenére, hogy a magyar kőris (és néhány helyen a magas kőris) tömeges a Peszéri-erdőben, ezekre a fajokra itt viszonylag ritkán petéznek a nőstények.

Az eddig végzett vizsgálatok segítségével közelebb kerültünk ahhoz, hogy a díszes tarkalepke-populáció megőrzése érdekében tett intézkedéseket a populáció életének pontos ismerete birtokában tervezhessük és valósíthassuk meg.

Az OAKEYLIFE projekt megvalósítási időszaka alatt (2018–2022) a Peszéri-erdőben a díszes tarkalepke populáció egyedszáma megháromszorozódott, az elfoglalt élőhelyek kiterjedése pedig nagyjából másfélszeresére nőtt.

Szöveg és fotó: Peregovits László, Győri Gabriella, dr. Vadász Csaba, Schneider Viktor

Díszes tarkalepke a Peszéri-erdőben

Díszes tarkalepke a Peszéri-erdőbendíszes tarka lepke a peszéri-erdőben 2022-ben

Eredmények Hírek