Kick-off meetingen az OAKEYLIFE program

2017. október 17-19 között rendezték meg Brüsszelben a 2016-ban nyertes LIFE+ pályázatok programindító értekezletét. Projektünket a program menedzsere Dr. Bárány Gábor (KEFAG Zrt.) és egyik projekt-koordinátora Dr. Vadász Csaba (KNPI) képviselte és mutatta be.

A minden évben megrendezett “Kick-off meetinget”, a LIFE+ pályázatok programindító értekezletét az EU Környezetvédelmi Igazgatósága, az EASME és a NEEMO közösen szervezte, 2017-ben Brüsszelben, október 17-e és 19-e között.

A rendezvény előkészítésére az Európai Bizottság szerevezésében került sor. A meghívottaknak előzetesen, a saját projektjük bemutatását szolgáló 4 diából álló bemutatót kellett az EASME részére eljuttatni.

A rendezvényre a Brüsszelben található MCE Conference & Business Centre-ben került sor. Az első napon a regisztrációt és köszöntöt követően került sor a projektek bemutatására. Az OAKEYLIFE projektet előzetesen a IV. Biodiverzitás stratégia munkacsoportba sorolták a szervezők, ahol 8 másik projekttel együtt nyílt lehetőségünk a bemutatkozásra. A csoport vezetését a NEEMO részéről Ben Delbaere és Anastas

ia Koutsolioutsou, az EASME részéről pedig Silvia Donato látta el.

Projektünk bemutatóját Dr. Vadász Csaba (Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság) tartotta meg.

Az előadásokat követően a megismételhetőség és fenntarthatóság témakörében az irányító személyek előadásában tekinthettük át projektjeinket, amely nagyon hasznos külső nézőpontból irányította rá a figyelmet a saját elképzeléseinkre, lehetőségeinkre.

A délutáni ülésszakon összevont közös előadásokat hallgathattunk meg a legutóbbi politikai változásokkal és a projektek kapcsolódásával a közös akciótervekhez kapcsolódóan a Környezetvédelmi Igazgatóság munkatársaitól. Ezt követően pedig kötetlen beszélgetések formájában tudtunk tapasztalatot cserélni az egyes projektek, valamint az uniós hivatalok képviselőivel.

A rendezvény második napján, közös előadások keretében hallgattunk meg több nagyon hasznos prezentációt, amely a projektek egyes elemeinek gyakorlati szintű megvalósításával foglalkozott. Többek között az általános rendelkezésekről, a lehetőségekről és kihívásokról, a jelentések tartalmi és formai követelményeiről, valamint az egyes projektekhez fűződő kommunikáció fontosságáról és megvalósíthatóságáról.

Összességében a találkozó kiváló alkalmat nyújtott minden résztvevőnek, hogy tájékozódhasson és tapasztalatot cserélhessen a többi projekt, illetve a megvalósításért felelős szervezetek munkatársaival, így a rendezvény mind a szakmai tartalom, mind a helyszín vonatkozásában igen sikeresnek és eredményesnek volt mondható.

(Dr. Bárány Gábor, projektmenedszer beszámolója alapján; KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.)

Hírek kick off networking