Fanyűvő Kupa

2022. július 9-én immár második alkalommal rendeztük meg a Peszéri Fanyűvő Kupát a Peszéri-erdőben, hazánk egyik legszebb alföldi erdejében. A csapatok feladata a rendkívül nagy természetvédelmi problémát okozó inváziós fafajok kisebb (általában 1-3 éves) egyedeinek teljességre törekvő, végérvényes eltávolítása volt.

A versenyt a Peszéri-erdőben rendszeresen dolgozó önkéntesekből verbuválódott csapat nyerte, ők húzták ki a legtöbb magoncot. Különdíjat kapott a Peszéri-erdőben dolgozó kutatókból összeállt csapat, akik azzal nyerték el a Peszéri-erdő Doktora címet, hogy  ők tudták a legmagasabb (99%-ot meghaladó) arányban beszakadás nélkül, teljes gyökérzettel eltávolítani az inváziós fajok újulatát és ők tisztították meg a legalaposabban a parcelláikat.

2022-ben a versenyzők nagyon hatékonyan dolgoztak, összesen 35.693 db inváziós faegyedet távolítottak el, leginkább nyugati ostorfát, kései meggyet, mirigyes bálványfát és zöld juhart.

A beszámoló és a képek itt érhetők el: http://oakeylife.hu/2022/07/15/masodik-alkalommal-rendeztuk-meg-a-fanyuvo-kupat-a-peszeri-erdoben/

Videós beszámolónk youtube csatornánkon érhető el: https://youtu.be/gY_ZhPhBNAk

***

Első Fanyűvő Kupa a Peszéri-erdőben

2021. július 10-én megrendeztük az ország első, erdei élőhelykezelési versenyét a Peszéri Fanyűvő Kupát. A hétfős csapatok feladata az volt, hogy négy és fél óra alatt távolítsanak el annyi inváziós fa magoncot, amennyit csak tudnak. Törekedniük kellett arra is, hogy minél többet teljes gyökérzettel együtt távolítsanak el.

A versenyterületet parcellákra osztottuk, és azt is értékeltük, hogy mennyire alaposan tisztítják meg a területeket.A versenyzők nagyon jól dolgoztak, 24.954 db invazív faegyedet távolítottak el, leginkább nyugati ostorfát, kései meggyet, mirigyes bálványfát és zöld juhart. Ezzel egy csaknem egy hektáros (több mint 9000 négyzetméteres) területet tisztítottak meg az inváziós fásszárú növényektől. Ezt igen nagy eredménynek tartjuk, főleg úgy, hogy sűrű aljnövényzetben, meglehetősen sok szúnyog társaságában kellett dolgozniuk a rekkenő hőségben.

A versenyre 7 szervezet nevezte csapatát: Kunpeszér település, a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Gödöllői Campusa, a MATE Georgikon Campusa, az ELKH Ökológiai és Botanikai Intézete, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, illetve egy hivatásos és amatőr természetvédőkből álló csoport is indult, Madárvédők néven.  

A legtöbb magoncot a MATE Gödöllői Campusának csapata távolította el, így ők nyerték a Peszéri Fanyűvő Kupát. Különdíjat kapott a Madárvédők elnevezésű csapat. Ők azzal nyerték el a Peszéri Erdő Doktora címet, hogy tagjai szakították be a legkevesebb gyökeret, és ők tisztították meg a legalaposabban a parcelláikat.

A verseny megrendezésével több célunk is volt. Egyrészt (ahogyan az OAKEYLIFE célkitűzéseiben is olvasható), szeretnénk megtisztítani az inváziós növényektől az ország természeti értékekben egyik leggazdagabb alföldi erdejét. Az inváziós növények térhódítása az egyik legnagyobb problémát  jelenti a hazai és a nemzetközi természetvédelemben is. Nagy területeken és gyorsan képesek terjedni, az őshonos fajokat kiszorítják, a természetes társulásokat átalakítják, elszegényítik. Ha nem avatkozunk be, nem tölgyek, nyárak vagy gyertyánok alkotják majd a természetben gazdag erdeinket, hanem leginkább olyan inváziós fafajok, amelyeket a Peszéri erdőben is nagy területeket fertőztek már meg. 

Az inváziós fásszárúak magszóró korú egyedeit már korábban eltávolítottuk, a versenyen a magoncokon, illetve az újulatot képező fiatal egyedeken volt a sor. Az újulat visszaszorítására két lehetőség van: a vegyszeres elölés vagy az, ha gyökerestől kihúzzuk őket. Ez utóbbi sokkal lassabb, azonban az inváziós fajok magoncai mellett megtalálható őshonos, erdőkhöz és erdőssztyeppekhez kötődő fajok (pl. gyöngyvirág, tarka nőszirom) megóvása így a legbiztosabb. Tehát minden egyes nyugati ostorfa, kései meggy, bálványfa vagy zöld juhar magonc eltávolítása segíti az őshonos növényzetet fennmaradását vagy éppen regenerációját a Peszéri-erdőben.

Az, hogy ezeket a területeket megtisztították a Peszéri Fanyűvő Kupa résztvevői, nem jelenti azt, hogy nem fognak rajtuk inváziós egyedek nőni, ám évről évre kevesebbet kell majd kihúzkodni. Volt olyan terület is, ahol a tavalyi év során már teljességre törekvő magonc-eltávolítást végeztünk. Itt az idén már csak pár tíz darab magonc volt megtalálható – szemben azokkal a területekkel, amelyeket idén kezeltünk először, ahol átlagosan 300 db magoncot távolítottunk el 100 m2-ről.

A verseny megrendezésével más céljaink is voltak. Szerettük volna, ha az emberek többet tudnak az inváziós növények okozta problémáról, és azt is fontosnak tartottuk, hogy összehozzunk olyanokat, akik szívesen tesznek önkéntes alapon a minket körülölelő természetért, amit -úgy hisszük- a legjobb társaságban, csapatmunkában végezni. Bátran jelenthetjük ki, hogy minden várakozásunk teljesült. Ezt az az anonim kérdőív is alátámasztja, melyet szinte az összes résztvevő kitöltött. Nagy örömünkre szolgál, hogy a résztvevők 95 százaléka azt jelölte meg, hogy szívesen jönne jövőre is erre a versenyre.

Abban is őszintén hiszünk, hogy az ilyen események jó példával szolgálnak arra, hogy önkéntes munkával is hozzá lehet járulni a természeti értékek megőrzéséhez. Bízunk benne, hogy az ország több területén minél többen fognak csatlakozni az erdei ökoszisztémák megőrzését szolgáló kezdeményezésekhez.

Köszönjük szépen a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.-nek, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnak és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, hogy támogatta a versenyt. Valamint Kecskeméti József, kunadacsi fafaragónak, hogy elkészítette a győztesnek járó vándorkupát, és a Kunbaracsi Polgárőr Egyesületnek, hogy Szabó Imre vezetésével ebédet főztek a több, mint 70 résztvevőnek. (A gulyásleves alapanyagát, a bio bivalyhúst, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biztosította saját készletéből.) 

Továbbá hálával gondolunk a PET-Kupára, amely megmutatta, hogy nagyon sokan szívesen tesznek azért, méghozzá önkéntes alapon, hogy közös és egyetlen otthonunk állapotán javítsanak.

(képek az eseményről: http://oakeylife.hu/2021/07/25/oakeylife-fanyuvo-kupa-a-peszeri-erdoben/

videós beszámolónk a versenyről itt érhető el: https://youtu.be/su0ONMWaAf4)