Ovisok és iskolások játszottak velünk a kecskeméti Arborétumban

A Madarak és Fák Napja alkalmából szervezett 3 állomásos természetismereti játékokat 2018. május 8-án és 10-én gyermekcsoportoknak a KEFAG Zrt. és a Kiskunsági Nemzeti Park.

A fél óránként induló, 1,5 órás ingyenes foglalkozásokra óvodai csoportokat és iskolai osztályokat várt a két szervező – a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság – a kecskeméti Arborétumban.

A természetismereti játékok 3 állomásán a gyerekek játékos formában ismerkedhettek meg az év madarával és fájával, illetve a Peszéri-erdő jellegzetes természeti élővilágával. (a programot az OAKEYLIFE projekt támogatta)

Az első állomáson az alföldi erdők világát (OAKEYLIFE program és az Alföld fásítása) mutattuk be.
A gyerekekkel egy szürke nyaras-kocsányos tölgyes, gazdag cserjeszinttel rendelkező erdőt néztünk végig kívülről-belülről. Az ismeretek átadása után játékosan futóhomokba ültettünk fát, majd kötélhúzással döntöttek a gyerekek az elhangzott igaz-hamis állításokról.

A második állomáson egyrészt a Virágos kőrist mutattuk be a kicsiknek. A fa virága, hajtása, termése megismerése mellett arról is hallhattak a gyerekek, miként társulnak a fák egymás között, s ez mennyiben hasonló az emberek társulási szokásaihoz. Játékos fafogócskával zártuk ezt a feladatot.

A második állomáson bemutathattuk a szitakötők lárváját és bábbőrét, majd egyéb érdekességeket ismertettünk a rovarok világából. Többek között megtudhatták a játékosok, hogy már nagyon régen éltek a földön szitakötők – az ősi szitakötők között előfordult 65 cm-es szárnyfesztávolságú is.

A harmadik, utolsó állomás főszereplője a Vándor sólyom volt. A madár bemutatása mellett – pl. városi környezetben is él, motívum kincsünkben igen fontos jelkép, a leggyorsabb madár zuhanó repülésben – arról is meséltünk a kíváncsiskodóknak, mit tudunk tenni védelmükért. (vegyszermentes környezet, tojások őrzése, élőhelyvédelem)

A jó hangulatú ismeretterjesztést madárfogó játékkal zárták a csoportok, amelyben a fogók, vagyis a “sólyomgyerekek” sárga sapkát viselve igyekeztek elkapni a “kisebb madárgyerekeket”.

Köszönjük a lelkes részvételt a 216 fő Kecskemét és környéki ovisnak (10 csoport), és a 218 fő Kecskemét, Kiskunfélegyháza és környéki iskolásnak (9 osztály).

Jövőre is várunk titeket szeretettel az Arborétumban!

Hírek Arborétum gyerek oktatás Peszéri-erdő