Biológiai sokféleségről érthetően a Tér-idő című rádióműsorban

Az OAKEYLIFE program egyik fő célja a Peszéri-erdő ökoszisztéma szolgáltatásainak helyreállítása fenntartható módon. Ezzel a biológiai sokféleség alapját biztosítjuk. A komplex témában mi is megszólalhattunk mintaprojektként:

Ahhoz, hogy újra értékelni tudjuk, milyen gazdag az élővilág körülöttünk, bevezették az ökoszisztéma szolgáltatás koncepciót, aminek segítségével a társadalmaink újra felfedezhetik és átértékelhetik azokat a javakat, amelyeket a természet nyújt nekünk.

A rádióriport 16. percétől hallható Dr. Bárány Gábor, az OAKEYLIFE projektvezetőjének és Dr. Vadász Csaba, az OAKEYLIFE projekt koordinátorának beszélgetése Bánsági Éva riporterrel, amely a 2018. május 22-23-i Tér-idő című rádióműsorba készült.

Az első adásban elmondhattuk, miért különleges a Peszéri-erdő, vagyis a homoki erdőssztyepp, s miért számít ez a terület fajok száma és változatossága szempontjából a biológiai sokféleség csúcspontjának. De beszélhettünk arról is, milyen szolgáltatásokat nyújt egy erdő az itt élőknek.

A műsor első része itt érhető el.

A riport második részében, 8 perc 50 másodperctől arról beszélnek kollégáink, hogy a Peszéri-erdőben megvalósuló mintaprogram során a gyermekeket oktatással, a szakembereket “jó gyakorlat” szakmai anyagok terjesztésével vonják be az ismeretterjesztésbe. S elhangzik egy fontos célkitűzésünk, a kísérleti legeltetés elindítása egy helyi gazda bevonásával.

A műsor második része itt hallható.

*

Ökoszisztéma szolgáltatásokról szóló szórólapunk – OAKEYLIFE 2018

 

Hírek Sajtómegjelenések klímaváltozás ökoszisztéma országos Peszéri-erdő rádiós riport