Erdei legeltetés újra-bevezetése

Projektünk keretén belül erdőkben található, illetve azokhoz közvetlenül csatlakozó, fás legelőkön fogunk legeltetést végezni, amellyel célunk meghatározni az erdei legeltetés általános pozitív, vagy negatív hatásait.

Az erdei legeltetés jogilag tiltott Magyarországon, mivel ez az egyes erdők állapotára komoly negatív hatással lehet. Emellett azonban az erdőssztyeppeken való legeltetésnek pozitív következményei is lehetnek, a különböző “szilvipasztorális rendszerek” (vagyis az erdőgazdálkodás és a háziállatok legeltetése mértékének harmonizálása) ugyanis hozzájárulhatnak a magas szintű biológiai sokféleség megőrzéséhez.

Projektünk keretén belül ezért erdőkben található, illetve azokhoz közvetlenül csatlakozó, de nem erdő művelési ágú területeken (fás legelőkön) fogunk legeltetést végezni, amely során olyan technikai részleteket fogunk megvizsgálni, mint például a legeltetés időzítése, a legeltetési “nyomás” nagysága (azaz a legelő állatok mennyiségének és ott tartózkodásának ideje), vagy éppen a legeltetett állatok fajtája.

Ezen vizsgálatokkal célunk meghatározni az erdei legeltetés általános pozitív, vagy negatív hatásait.

Az OAKEYLIFE projekt keretében tehát újra-bevezetjük az erdei legeltetési rendszert a Peszér-adacsi réteken. (C8 akciópont (HUKN20003))

(Fotók: Dr. Bárány Gábor, Kunpeszér, 2018. augusztus)

Hírek akciók Kunpeszér legeltetés oakeylife képek Peszéri-erdő