A folyamatos erdőborításon alapuló erdőkezelés lehetőségeiről egyeztettünk

2018. szeptember 18-án, az Alföldi Erdőkért Egyesület Erdőművelési- és Környezetvédelmi Szakbizottsága „Folyamatos erdőborításon alapuló erdőkezelés lehetőségei fehérnyár elsődleges célállományú erdőterületeken” című konferenciát és terepi bemutatót szervezett.

A program Szarvason a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Székházában, valamint a nemzeti park által kezelt területeken zajlott.

A nap első felében előadásokat hallgathattunk meg „Természetiörökség-védelem a KMNPI területén” témában, Dr. Tirják László a KMNPI igazgatótól, valamint „Folyamatos erdőborítási kísérletek gyakorlati tapasztalatai a KMNPI területén” témában Dr. habil. Bartha Dénes intézetigazgató egyetemi tanártól.

Az előadásokat élénk eszmecsere követte, köszönhetően az érdeklődők széles körének, illetve a megjelentek magas szakmai kompetenciájának.

A nap második felében a folyamatos erdőborítás megvalósítását célzó terepi kísérleteket tekintettük meg, Körös-menti galériaerdőkben. A különböző mérettel nyitott lékek mikroklímára, valamint az ennek a sarjképződésre és megmaradására gyakorolt hatásai is jól megfigyelhetőek voltak. A legkomolyabb problémát minden kísérleti területen egyértelműen az inváziós növények jelentik, a helyzetet súlyosbítja, hogy tekintve, hogy hullámtéri területről van szó, a vegyszerezés itt nem jöhet számításba.

Az OAKEYLIFE projektet Dr. Bárány Gábor osztályvezető, projektmenedzser (KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.) és Dr. Vadász Csaba, természetvédelmi őrkerület vezető és projekt-koordinátor (Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság) képviselte a rendezvényen.

(beszámoló és fotók: Dr. Bárány Gábor)

 

Hírek erdőgazdálkodás konferencia networking természetvédelem