Bikapók (Eresus kollari)

Újabb sikere a munkánknak! A Peszéri-erdőben is sikerült kimutatni a védett bikapók (Eresus cinnaberinus) pár példányát.

A fotón látható kifejlett, szaporodásra kész hím (adult) bikapók elnevezése onnan ered, hogy a hím veszélyhelyzetben fejét leszegi, mint a bika, potrohát pedig felemelve tartja.

Az Arachnológusok 3 fajra osztják fel az Eresus cinnaberinus alapfajt.

A Peszéri-erdőben talált élő példányokat Sopronba juttattuk el további fajmeghatározás céljából: a 3 db bikapók nagy valószínűség szerint 2 faj 1 db Eresus kollari, 2 db Eresus moravicus. A fajokat Bali László határozta meg.

A bikapókok (Eresidae) családjából közel 100 faj ismert. Hazánkban 3 fajuk terjedt el (Eresus kollari, Eresus moravicus, Eresus hermani). Mindhárom faj leginkább napsütötte, könnyen felmelegedő talajú, száraz, déli kitettségű nyílt domb- és hegyvidéki sziklagyepekben, lejtősztyepp réteken, lösz-, dolomit-, és mészkőlejtőkön, valamint az Alföldön zárt homoki gyepeken fordul elő.

Jelentős ivari dimorfizmus figyelhető meg a két nem között. A hím kisebb 5-10 mm, a nőstény nagyobb 15 mm nagyságú. Amíg a hím utóteste vörös, amelyet 4 fekete pont díszít, addig a nőstény fekete színű.

Tárnázó életmódot folytat, a nőstények 5-10 cm mély lakócsövet készítenek és abban élnek. Leggyakrabban szeptember közepén találkozhatunk a kifejlett (adult) hímekkel, amelyek kóborolva keresik a párjukat. Az ivarérett nőstények lakócsövében telelnek át, majd tavasszal szaporodnak.

Védett, természetvédelmi értéke: 5000 Ft.

Fotó és szöveg: Andrési Dániel, 2018. október

Eredmények Hírek Védett fajok oakeylife képek Peszéri-erdő védett fajok