„A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” LIFE-projekt bemutatóján jártunk

Az Alföldi Erdőkért Egyesület Erdőművelési és Környezetvédelmi Szakbizottsága rendezvényén vettünk részt 2018. november 7-én a DALERD Zrt. területén. A terepi nap során „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című LIFE13 NAT/HU/00081 élőhelyfejlesztés program ismertetése történt meg.

A változatos és sokrétű előadások alatt megismerkedhettünk a projekt különböző aspektusaival, az egyes partnerek vállalásaival, nehézségeivel, eredményeivel.

Az előadásokat követően a terepen vizsgálhattuk meg az egyes beavatkozások eredményét. Itt már elsősorban az erdőgazdálkodási beavatkozásokra koncentráltunk, sorra véve az erdősítési problémákat, amelyek közül itt is az egyik legkomolyabb gondot az invazív növényfajok jelenléte okozza. Sajnálatos módon az egyetlen igazán hatásos eszköznek eddig a projektben a vegyszerezés bizonyult, az élővíz közelsége azonban korlátozó tényezőként lép fel.

A terepi nap legfontosabb konklúziója, hogy egy ennyire összetett élőhely esetében, mint a Tisza hullámtere, csak ésszerű területi kompromisszumra törekedve lehet az egyes célokat összehangolni és megvalósítani.

Helyszínek: Csanytelek, Baks, Ópusztaszer

Résztvevők a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.-től:

Dr. Bárány Gábor – osztályvezető, projektmenedzser
Koczka Zoltán – termelési vezérigazgató-helyettes
Andrési Dániel – kutatási osztályvezető-helyettes
Pongrácz József – kerületvezető erdész
Nyúl Máté – fejlesztő technikus

Hírek erdőgazdálkodás invazív LIFE networking