LIFE információs napon és kiállításon vettünk részt az OAKEYLIFE programmal

2019. április 16-án Budapesten tartották meg az idei információs napot a leendő LIFE-pályázók részére az Agrárminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezésében.

Az infónap célja az volt, hogy a pályázni szándékozó szakemberek a friss kiírásokról, az uniós szakmai elvárásokról és a már működő projektek tapasztalatairól halljanak hasznos információkat.

Elsőként előadásában szakpolitikai aktualitásokat foglalt össze a LIFE programmal összhangban Manuel Montero Ramirez, az EASME (Kkv-ügyi Végrehajtó Ügynökség) képviseletében.
Előadásában jó példákon keresztül mutatta be a szakember, (pl. Burren Life project) milyen prioritások mentén célszerű pályázati témát választani, illetve partnerségi kapcsolatokat kiépíteni a leendő pályázóknak.
Célszerűnek tartotta kiemelni, hogy minden szakterületen belül (természetvédelem, éghajlat-politika és környezetvédelem) érdemes a magasabb szintű kommunikáció és érdeklődést felkeltő akciókban is gondolkodni,
s egyes – az unió által is – kiemelten kezelt témát, mint például invazív fajok visszaszorítása, vagy beporzási előírások betartása, lehetőség szerint beépíteni a leendő pályázati projektekbe.
Az erdők védelmének témakörén belül megjegyezte, hogy a 2013 óta létező EU Forest Strategy 8 fenntarthatósági elvét is célszerű figyelembe venni a pályázatok előkészítése során.

A 2019. évi LIFE pályázati felhívással kapcsolatos prioritások és újdonságok témáját mindhárom témakörben (természetvédelmi, éghajlat-politikai, környezetvédelmi) végigjárták a szakmai előadók.

Három, már futó magyarországi LIFE-projekt is beszámolt a hallgatóságnak saját tapasztalatáról, amelyben hasznos szakpolitikai és kommunikációs témák is sorra kerültek.

Az OAKEYLIFE projekt, a már működésben lévő, több más területről érkező projekttárssal együtt kiállítóként vett részt a rendezvényen, hogy saját tapasztalatait megossza az érdeklődőkkel.

A rendezvényen OAKEYLIFE kiállítóként részt vettek:

  • Andrési Dániel (KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.)
  • Abonyi Anita (KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.)
  • Dr. Vadász Csaba (Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)
  • Halpern Bálint (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület)

 

Hírek Sajtómegjelenések LIFE networking