Megvalósult a díszes tarkalepke felmérésének idei első szakasza – VIDEÓ

A kifejlett lepkék (imágók) felmérésére május végén és június elején került sor. A felmérést Peregovits László és a Szalkay József Lepkész Egyesület tagjai, valamint a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai végezték el.

A felmérés céljai:

  • a díszes tarkalepke által ténylegesen használt erdőállományok, erdei utak, nyiladékok, tisztások lehatárolása (nagy felbontású élőhelytérkép készítése)
  • a táplálkozás, illetve peterakás céljából használt növényfajok azonosítása
  • jelölés-visszafogás módszerével az erdő központi tömbjében a díszes tarkalepke legnagyobb részpopulációja méretének meghatározása
  • egyéb, a védelem szempontjából fontos életmenet sajátosságok megfigyelése

A felmérés során több, mint 700 díszes tarkalepke egyed került egyedileg jelölésre. A populációméret becslések csak ezután fognak megtörténni, de az már most kijelenthető, hogy a Peszéri-erdő díszes tarkalepke populációja egészen biztosan meghaladja az eddig maximum 3000 imágóra becsült állománynagyságot.

Szintén örömteli adat, hogy a díszes tarkalepke egyedei már megjelentek a tél során helyreállított nyiladékokon, illetve az összefüggő cserjeszint megbontását célzó beavatkozások helyszínein.

A felmérés során a Peszéri-erdő központi tömbjétől keletre is detektáltunk díszes tarkalepkéket, amely a faj – bár lassú, de mindenképpen jelentős – terjeszkedésének a bizonyítéka.

Az is kiderült, hogy szemben a hegyvidéki populációkkal, a helyi állomány egyedei főleg fagyalra petéznek, táplálkozni pedig az éppen virágzó cserjék – pl. veresgyűrű som, fagyal – virágaira járnak.

*

A júliusban megvalósuló hernyófészek felmérés alapján további értékes információkat fogunk megtudni erről a ritka, veszélyeztetett fajról.

 

Videó és beszámoló: Dr. Vadász Csaba, 2019. július

Eredmények Hírek Védett fajok díszes tarkalepke eredmény felmérés Kunpeszér oakeylife videó Peszéri-erdő siker