Képzés erdészeti szakemberek számára az erdőfelújítás alternatív technológiáiról

Pályázatban vállalt kötelezettségünknek eleget téve, 2020. november 3-án terepi bejárással egybekötött szakmai képzést tartottunk az OAKEYLIFE projektről, a Peszéri-erdőben.

A félnapos, erdészeti szakembereknek szóló képzésen 28 fő részvételével számos hasznos információ megvitatására sor kerülhetett, a pályázat E3 akcióján belül vállalt feladatként.

Kollégáink a fő téma mellett ismertették a LIFE Nature, európai uniós pályázati feltételeket, illetve az OAKEYLIFE program legfontosabb célkitűzéseit és eddigi eredményeit.

Gyakorlati bemutatóval egybekötve ismertették kollégáink, a biológiai sokféleség megőrzése mellett bevethető, az invazív fafajok visszaszorításának lehetséges módszereit.

Kiemelték a terepi bejárás során a kocsányos tölgy újulatot veszélyeztető tényezőket (a tölgy lisztharmatot, a vad károsítását, valamint  a Peszéri-erdőben egy frissen megjelent inváziós rovarfajt, a tölgy csipkéspoloskát)

De szóba kerültek a talajvízkutak automata adatvételének és a termőhelytérképezésnek köszönhető eddigi eredmények is.

Az erdő szerkezetátalakítási, nyiladéktisztítási, tuskópászták felszámolása, tisztások kialakítása témák zárásaként egy, az ökológiai folyosók tisztításában és véghasználatban is hasznos, a pályázat segítségével beszerzett traktor és szárzúzó munkáját figyeltük meg.

Kép: Schneider Viktor

közös-képzés2020november

 

Hírek erdőgazdálkodás képzés Peszéri-erdő természetvédelem