A tölgyek megmentése a jövő generációiért

A Food and Agricultural Organization (FAO) és a Forest Invasive Species Network for Europe and Central Asia (REUFIS) szervezésében 2020. november 26-án webinár keretében tartott nemzetközi tapasztalatcserét és előadást a tölgyekről több ország résztvevője, köztük az OAKEYLIFE projektmenedzsere.
Az előadók között szerepelt az OAKEYLIFE projektmenedzsere, Dr. Andrési Dániel is, aki a projekt eddigi eredményeiről és a Peszéri-erdőben végzett kutatásokról és homoki tölgyesekhez kapcsolódó munkálatokról számolt be.

A két világszervezet az erdők újfajta fenyegetései okán szervezték a webinárt, mivel korunk erdészei és kutatói az őshonos és az invazív kártevőkkel egyaránt nagy küzdelmet folytatnak az erdők fenntartása érdekében.

A REUFIS szervezetén keresztül kutatók, erdőgazdálkodók és politikai döntéshozók dolgoznak együtt annak érdekében, hogy a jelenlegi tapasztalatcsere segítségével javítsák az erdők invazív fajokkal szembeni védekező képességét.

A tölgy a régió számos erdejében az egyik domináns fafajnak számít, fontos gazdasági, társadalmi és ökológiai szerepet is betöltve az emberek életében.

A tölgyfajok védelme a kártevőkkel és betegségekkel szemben kulcsfontosságú a regionális erdők és az erdei ökoszisztémák jövője szempontjából.

A 2020. november 26-i webinár megszólalói:

  • Alexis Ducousso (UMR BioGeCo, INRAE, France)
  • György Csóka (NARIC Forest Research Institute, Hungary)
  • Boris Hrašovec (University of Zagreb, Croatia)
  • Uliana Chernova (All-Russian Research Institute of Silviculture and Mechanization of Forestry (VNIILM), Russian Federation)
  • Dani Nurgissaevna Sarsekova (S. Seifullin Kazakh Agro Technical University, Kazakhstan)
  • Dániel Andrési (OAKEYLIFE project, Innovation Center, KEFAG Kiskunság Forestry and Woodworking PLC, Hungary)

Az előadások elérhetők ide kattintva!

fao-reufis-webinar-oakeylife-peszéri-erdő-tölgyfa

Eredmények Hírek előadások invazív networking Peszéri-erdő tölgyfa