Csuszka költőhelyek térképezése a Peszéri-erdőben

A csuszka (Sitta europaea) Magyarországon állandó (nem vonuló) madárfaj, az idősebb elegyes hegy-és dombvidéki erdőket részesíti előnyben. Az Alföldön a Peszéri-erdőben található meg az egyik legnagyobb állománya.

Ennek oka a fészkelésre alkalmas, odvas fákat is tartalmazó, idős erdőállományok – a többi alföldi erdőhöz képest – nagyobb arányú jelenléte. Ugyanezen okból kifolyólag számos más elsődleges és másodlagos odúlakó faj (pl. fekete harkály, nagy fakopáncs, közép fakopáncs, kék galamb) is nagy számban költ a Peszéri-erdőben.

A csuszka táplálékát képezik különböző rovarlárvák, hernyók (a többi énekesmadárhoz hasonlóan óriási jelentősége van a kártevő rovarok állományainak szabályozásában!), ősszel és télen bogyókat és magvakat is fogyaszt. Költésére jellemző, hogy egy territoriálisan viselkedő, odúban költő madárfaj, amely revírjét egész évben védelmezi.

A territoriális madárfajok territórium-térképezésével a Peszéri-erdő természeti értékleltárát kívánjuk teljesebbé tenni. Ilyenkor a madárfajok elsősorban hangjuk alapján vannak azonosítva, felvételezve. A képen a csuszka élőhelye látható. A megfelelő mennyiségű és minőségű (pl. az élőhelyválasztásra, finomléptékű elterjedésre vonatkozó) információ a védett fajok és azok élőhelyeinek védelméhez elengedhetetlenül szükséges.

Köszönjük Kocsán Gábornak (SZIE MKK, természetvédelmi mérnök BSc szak) az érdekes információkat és a rendelkezésünkre bocsájtott fényképet.

(a csuszkákról bővebb információt az MME oldalán találnak: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-siteur )

Eredmények Hírek csuszka eredmény Peszéri-erdő térképezés