Jól sikerült az önkéntes faültetés a Peszéri-erdőben

Ezúton is köszönjük minden önkéntesnek azt a remek faültetési munkát, melyet 2 hétvégén át végeztek a Peszéri-erdőben, az OAKEYLIFE program keretein belül.

Olyan munkákat végeztek el önkénteseink, amelyeket nem lehet géppel kivitelezni. 4 nap alatt elültettünk 50 nyírfát, 200 nyárfát, 300 fagyalt és 30 tölgyfát.

A fagyalcsoportok ültetésével ökológiai folyosókat hoztak létre a díszes tarkalepke számára. Európa több országából kipusztult már ez a faj. Idehaza még vannak stabil állományai, a Duna-Tisza közén a Peszéri-erdőben él a legjelentősebb populációja. Azért ültettünk fagyalcsoportokat, mert ezek, az egymástól nem távol eső táplálkozó- és petézőhelyek ökológiai folyosókat hoznak létre. Ezek új élőhelyeket is jelentenek a lepkéknek, másrészt kapcsolódási pontokat az egymástól elszigeket állományok számára.

A második hétvégén résztvevő önkéntes társaink egy nagyon fontos munkába kezdtek bele, amit 30 hektáron szeretnénk majd elvégezni.

Egy homokbuckát a korábbi, nem természetvédelmi célú beavatkozások következtében szinte teljesen benőtt a galagonya, nem engedve teret a pusztai tölgyes fennmaradásának. Azért, hogy ezt az európai szinten már csak rendkívül kis foltokban megmaradt élőhelytípust megőrizzük, ki kell vágnunk a galagonyákat, helyükbe tölgyeket, valamint lágyszárú növényeket ültetnünk.

Köszönjük az értékes együttműködést!

Vadász Csaba, Schneider Viktor, Bánsági Éva, Asztalos Tibor

 

Önkéntesek a Peszéri-erdőben

Önkéntesek a Peszéri-erdőben

Önkéntes faültetés a Peszéri-erdőben

Önkéntes faültetés a Peszéri-erdőben

Hírek