Az inváziós fajok visszaszorításának lehetőségei

Az inváziós fajok visszaszorításának lehetőségei – Információs tábla

Az inváziós fásszárú növényfajok elleni védekezés két fő csoportra osztható: mechanikus és vegyszeres módszer.

A leghatékonyabb, ugyanakkor a legköltségesebb a mechanikus módszer, amikor a tarvágást teljes talajelőkészítés követi. Ez a megoldás a magas fertőzöttségű területeken alkalmazható nagy hatékonysággal. Az eltávolítani kívánt inváziós fafajok rendkívül jól sarjadnak gyökérről és tuskóról egyaránt. A tuskózást követő mélyforgatással közel 100%-os hatékonysággal végezhető el a mentesítés.

Szintén mechanikus módszer az inváziós fásszárú növényfajok egyedenkénti eltávolítása. Ez esetben az adott területen fellelhető természeti értékek fennmaradása nagyobb mértékben biztosított. E módszer során kézzel, kombinált fogóval, valamint saját fejlesztésű, a karosemelő elvén működő fanyűvő szerkezettel történő eltávolítást alkalmazunk.

 

Mivel az egyedenkénti eltávolítási módszer meglehetősen nagy munkaerőigényű, ezért a természet védelméért tenni akaró önkéntesek bevonása elengedhetetlen. A Peszéri-erdőben lévő inváziós fásszárú növényfajok mechanikai eltávolításában jelenleg is számos önkéntes vesz részt.

 

Az invazív fásszárúak elleni vegyszeres védekezés meglehetősen nagy munkaerő- és munkaidőigényű, ugyanakkor szelektíven nagy hatékonysággal elvégezhető. Ez a módszer elsősorban a kevésbé fertőzött területeken alkalmazható. A vegyszeres irtásra a legmegfelelőbbek a glifozát tartalmú vegyszerek.

A kisebb átmérőjű (3 cm alatti) fák esetén a sebzést követő kenés módszere alkalmazható.

A nagyobb átmérőjű fák esetén a fúrás utáni injektálást végezzük. Itt a fák kerülete mentén 2 cm-enként 0,5-1 cm mély lyukakat kell fúrni 45°-os szögben, majd ide kell beinjektálni (befecskendezni?) a vegyszert.

Információs tábla háttéranyagok