Mennyi kerítés van most ebben az erdőben?

Miért vannak elkerítve ezeket a területek? Információs tábla, OAKEYLIFE projekt

Mennyi kerítés van most ebben az erdőben?

A Peszéri-erdőben végzett erdőfelújításokat ideiglenes kerítések létesítésével kívánjuk védeni. Ezzel a módszerrel a bekerített területek teljes egészéről kizárható a vad.

Miért is szükséges a vadak kizárása az erdőfelújítások területéről?

Azért, mert a túltartott vadállomány nagy károkat képes okozni.

  • A vaddisznó túrásai miatt a talajfelszín megsérül, amely során az invazív növények megjelenése várható, ezáltal a jelölő élőhelyek degradációját (leromlását) idézi elő, ami közvetetten negatívan hat a jelölőfajokra is. A tölgymakkok kitúrásával gátolja az erdő természetes megújulását is. A kis kiterjedésű bolygatások természetes részét képezik az erdőknek, és bizonyos növény- és állatfajok kifejezetten ezekhez a bolygatott felszínekhez kötődnek. Ugyanakkor az az állapot, amikor már a bolygatott felszínek vannak túlsúlyban, az ökoszisztéma folyamatosan zavart állapotát jelzi, amikor a kevésbé (vagy egyáltalán nem) zavarástűrő, specialista fajok akár el is tűnhetnek az erdőből.

  • Az őz és a dám a vegyes fafajú őshonos erdőfelújításokban jelentős kárt okoz, hiszen megrágja a cserjék hajtásait és károsítja a facsemetéket, ezzel gátolva azok növekedését. Ennek következtében a jelölő élőhelyek helyreállítását nagymértékben akadályozza. A nagytestű növényevők jelenléte ugyanakkor szintén fontos az erdei fajgazdagság fenntartása szempontjából. Tehát egyáltalán nem a nagyvad-fajok teljes eltávolítása a cél, hanem az erdő természetes folyamataival (így a természetes felújulás biztosításával) összeegyeztethető vadállomány fenntartása (vadállomány-szabályzás).

Fontos megjegyezni, hogy jelenleg a Peszéri-erdő kevesebb, mint 2 százaléka  van ideiglenesen bekerítve! Reményeink szerint a kerítések eltávolítását követően fajokban gazdag erdőt fognak megtekinteni az idelátogatók!

Információs tábla háttéranyagok