LIFE Nature

A LIFE Természet és biodiverzitás program az Európai Unió környezet- és éghajlatvédelmi intézkedése, lényegében az EU környezetvédelmi politikáját támogató eszköz.

Általános célkitűzése hozzájárulni az uniós környezeti, valamint éghajlat-politikai jogszabályok végrehajtásához, fejlesztéséhez és frissítéséhez – európai, hozzáadott értéket képviselő projektek társfinanszírozásával.

A LIFE program 1992-ben indult útjára. Eddig négy teljes fázisa valósult meg: az első 1992-95, a második 1996-99, a harmadik 2000-2006, míg a negyedik, a LIFE+ a 2007 és 2013 között. Ezen időszakban Európai Unió-szerte 3954 projektet finanszíroztak, csaknem 3,1 milliárd euróval járulva hozzá a környezetvédelemhez.  A LIFE program 2007-ben részben átalakult, 2013-ig LIFE+ néven valósították meg.

A LIFE programot az Európai Bizottság menedzseli. A program számos elemének végrehajtásával azonban a kis- és középvállalkozások ügynökségét bízták meg (Kis- és Középvállalkozások Végrehajtó Ügynöksége – Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises – EASME).

A bizottságnak és a végrehajtó ügynökségnek külső kiválasztó, nyomonkövető- és kommunikációs csapatok nyújtanak segítséget és asszisztenciát, a pénzügyi intézkedéseket pedig az Európai Beruházási Bank felügyeli.

Az új, 2014-2020-as EU-s pénzügyi időszakra vonatkozó, megújult LIFE programról szóló rendelet 2014. január elsején lépett hatályba. A teljes LIFE program, összköltségvetése hét évre 3,4 milliárd euró.

Az érdeklődők három területen pályázhatnak a LIFE Környezetvédelem alprogramban. Ezek a Természet és biodiverzitás, Környezet és erőforrás-hatékonyság, valamint Környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás.

Az alprogramon belül a költségvetés legalább 55 százalékát a Természet és biológiai sokféleség területre fordítják. Kiemelt területnek számít, fő célja a madárvédelmi- és élőhelyvédelmi irányelv végrehajtása, ezen belül is a Natura 2000 hálózat megvalósításának/fenntartásának segítése, természetesen tekintettel a tagállamok előtérbe helyezett intézkedési terveire. Ugyancsak kiemelt cél támogatni a biológiai sokféleség megőrzéséről szóló, 2020-ig teljesítendő uniós stratégia végrehajtását.

A 2014 és 2017 közötti időszakban a projektek költségvetésének legfeljebb 60 százalékát biztosítja a LIFE program, de a LIFE-természet pályázatoknál ez az arány 75 százalékos is lehet, az élőhelyvédelmi irányelv szerint kiemelt jelentőségű fajok, élőhelyek és a kipusztulás miatt veszélyeztetett madárfajok esetében.

2014-2017-re 1 millió euró összértékű pályázatot nyert el Magyarország a LIFE környezetvédelmi programokon való részvételének elősegítésére.

(http://ec.europa.eu/environment/life/about/index.htm)